Leifp.jpgHolland
(Första gången jag besöker Europas huvudsakliga landmassa 17-20/11-2002)
Alla bilder går att dubbelklicka på för att få upp den i större skala

SMALL37.jpgJag anlände på Amsterdams Centralstationen efter en tågfärd från Schiphol (flygplatsen) Själva centralstationen var en ganska imponerande byggnad.
SMALL34.jpg
Jag hann inte mycket mer än gå ut därifrån förrän jag såg en brandbil komma farande. Den for till ett hotell en bit längre fram efter vägen, nyfiken som jag är så promenerade jag dit SMALL35.jpgför att se vad som var på gång. Det syns inte mycket av branden på dessa bilder men när jag senare gick på gatan bakom så såg jag att du vällde ut rätt så mycket rök ur huset närmast gränden.


SMALL32.jpgJag kom fram till ett torg där det fanns ett antal "levande" statyer. rätt så kul att kolla på, killen som var silvermålad tjänade nog rätt så bra på att göra sin grej och mest bara stå där. pengarna klingade ner i hans bössa ganska ofta.

SMALL31.jpgEtt vanligt sätt för turister i denna stad att ta sig fram verkar vara kanalbåtar... fast det var nog inte en så tokig idé för det var kanaler överallt. Det kanske borde varit "kanylbåtar" md tanke på detta lands drogpolitik20011028_003605_3.png
SMALL30.jpgMcDonalds fanns naturligtvis även här!! I detta hus hade dom klämt in en restaurang på 4 plan... Fast kåken ser ut att stå lite ostadigt, ska man tolka det som att McDonalds är på fall?

SMALL29.jpgEn ska som jag tyckte var rätt så skoj var det faktum att jag fann hotell Agora i ett rätt så sjabbigt skick (för den som inte vet det så heter vårt intranät Agora, och fungerar även det som ett intranäthotell)

Sen gick det inte att missa den grönsakshandel som verkar vara den viktigaste näringen i den här staden. Överallt fanns det antingen hela butiker som enbart sysslade med försäljning av lättare droger (Marijuana, Hasch, Magic Mushrooms & Extacy)
Även de vanliga suvenirbutikerna hade utsäde att sälja, dessutom så verkar det som om Bob Marley återuppstått och bosatt sig i Amsterdam (han fanns i alla fall på många tröjor...)
SMALL27.jpgSMALL26.jpgSMALL25.jpg
SMALL24.jpgSMALL19.jpgSMALL18.jpg

SMALL23.jpgSMALL21.jpgEftersom Amsterdam nått sina begränsningar för hur många hus man kan ha på land så var man tvungen att ställa ut en del på vattnet istället, i detta fall så är det små butiker som antingen sålde "grönsaker", blommor (tulpaner) eller träskor och andra suvenirer.
SMALL20.jpgEn del hus som man såg inne i staden var rätt så pampiga, lite skoj med just denna bild var att jag hade läge att ta nästan samma bild igen dagen efter i Madurodam, fast då på en miniatyr...

SMALL16.jpg
Stora och fina kyrkor hade dom nästan överallt, jag fick förklarat för mig att de större kyrkorna var katolska och de mindre var protestantiska, kan det var så att katolikerna behöver större kyrkor för att locka anhängare till sin variant av kristendomen?
Nu är jag framme i Zutphen, där detektivakademin ligger, jag ska utbilda här i tre dagar så det är ganska naturligt att jag tar en promenad runt i centrum.

SMALL13.jpgEtt klocktorn var det första jag såg när jag kom ut från hotellet.

SMALL12.jpgEn bild på en "bygata"

SMALL11.jpgSMALL10.jpgÅ så hittade jag en "stor" kyrka igen *ler* i den här byn hade det tydligen legat ett större kloster en gång i tiden också så det kanske var därför deras kyrka var så stor för att få plats för alla nunnor.
SMALL07.jpgHär syns lite av den gamla klostermuren, de delar som fortfarande fanns kvar var så naturliga "hinder" i stadsplanen. Övrig bebyggelse fick helt enkelt rätta in sig efter "resterna"

SMALL06.jpgFloden innehöll ovanligt mycket vatten just nu, så pråmarna kunde "parkerat" uppe på kajen om dom velat det..


Tillbaks till hotellet...SMALL05.jpg

SMALL04.jpgÄntligen får jag se Madurodam, jag som sett fram emot det i säkert 25 år, min första tanke när jag kom in på området ledsagad av min ciceron Bart den Burger var; -va litet det är..... Men den kom att ta oss två timmar att gå igenom området trots allt.
Så nu följer ett svep av bilder från denna turistfälla *ler*
SMALL03.jpgDenna oljetanker fattade eld med jämna mellanrum så brandbekämpningsbåten vart tvungen att spruta vatten på den upprepade gånger.

SMALL02.jpgBart stoppar i en 10 centare i maskinen så vi får se en parad gå ut ur St. John´s Basilica Denna kyrka byggdes 1380, men var inte uppe i sin fulla höjd föränn 200 år senare.

SMALL28.jpgDet höga kyrktornet i mitten heter "Långe Jan", denna låg i Middleburg och förstördes 1940

SMALL33.jpg
SMALL36.jpg
SMALL22.jpgParken där staymannen i Amsterdam tjänade sitt levebröd...
SMALL38.jpg

Här är vyn på shoppingcentret som jag nämnde längre upp i dokumnetet. Fast som sagt var i en avlägsnare variant.SMALL39.jpgDetta är Bart den Burger som poserar vid en propeller
SMALL40.jpgDetta är jag som poserar vid samma propeller
SMALL17.jpgPå denna bild syns lite olika hus som är skapade av olika "glada" arkitekter....
SMALL41.jpgSMALL15.jpgPå detta flygledartorn så hade två kajor anställt sig själva för att hjälpa till med övervakningen av luftrummet. Lite för det tankarna till filmen "fåglarna"
SMALL14.jpgHär hade dom misslyckats med en modell av en motorbåt så åkte mer under än ovanpå vattnet.

SMALL42.jpgEn tulpanodling.
SMALL43.jpgEn vy över Madurodams flotta.
SMALL44.jpgDet behövs två änder för att få denna snabbgående katamaranfärja att ligga still *ler*
SMALL45.jpgDessa två kajor höll koll på tågtrafiken
SMALL09.jpgÖversiktsbild
SMALL08.jpgÖversiktsbild
SMALL8.jpgFredpaltset i Haag, här husera den internationella domstolen (denna bild är inte en miniatur)
SMALL7.jpgSamma domstol i Haag
SMALL6.jpgIngången till parlamentet i Holland
SMALL5.jpgSMALL4.jpgI dessa lokaler ligger den 1:a kammaren, vilket i sin tur tyder på att dom verkar har en tvåkammarriksdag...

SMALL3.jpgOch sist med inte minst en holländsk toalett....
Den arktitekt som ritade denna skapelse var nog lite småknepig. Skapelsen har själva nerspolningshålet i framkant, och i "bakkanten" finns det en liten fördjupning....  den lilla fördjupninge är förvisso vattenfylld men den är ungefär 1,5 centimeter djup på den djupaste platsen.
Så den som tycker om svenska utedass och den doft man känner på dylika platser skulle gilla detta arkitektoriska mästerverk...