halvLARGE19.jpg
Kalaallit Nunaat 2
(Mitt andra besök på denna ö)

Även denna gång var målet för min resa huvudstaden Nuuk. Tiden på året denna gång var månadsskiftet april/maj, våren var på plats med snösmältning i rätt stor omfattning. Temperaturen låg konstant på plussidan förutom någon enstaka minusgrad på natten några gånger, min vistelse denna gång varade en hel vecka.


När jag vaknade på morgonen den första dagen var detta vad jag såg utanför hotellfönstret, Det såg onekligen lite festligt ut med en villa på kullen mitt i byn mellan alla hyreshus.

SMALL46.jpg
om som arbetar på Hjemmestyret har denna utsikt genom matsalsfönstret, på sommaren är det inte helt ovanlig att dom kan sitta här och titta på sprutande valar.

SMALL45.jpg

Förra gången jag var i Nuuk så var det mulet hela tiden och dessutom så låg molnen så lågt att det var svårt att uppfatta vilka vyer Nuukborna hade runt sina hus
SMALL44.jpg
Min ciceron och student var denna gång Roi Eliasen

SMALL43.jpg
I fiskehamnen låg båtarna tätt, jag tror inte att fiskesäsongen riktigt hade startat än, eller så var fiskarna betydligt morgonpiggare än mig

SMALL42.jpgSMALL41.jpg

På min promenad runt byn så var denna syn inte helt ovanlig; man är helt enkelt tvungen att bygga husen oavsett hur marken lutar, och följaktligen så få man palla upp husen så dom inte lutar…
SMALL6.jpg
Nere vid stranden men den underbar utsikten rullade vågorna in.

SMALL40.jpg

Som synes så ligger det hus utspridda lite överallt.
SMALL39.jpgSMALL38.jpg
Denna mås kom seglande när jag hade satt mig ner på en klippa för att beundra utsikten (klickar du på den så får du upp en kopia av bilden som gör sig bra som bakgrundsbild i din dator)

SMALL33.jpg
Jag brukar kalla Nuuk för byn med de färggranna husen…
SMALL32.jpg
En bild med en hel del is och en vacker bakgrund.
SMALL06.jpg
Denna lilla sjöborre hittade jag i snön på stranden, det verkar som om måsarna hade en förkärlek för att fiska upp dessa och tömma dom på ätbart innehåll. Ibland så låg resterna ganska långt från vattnet.
SMALL05.jpg
Japp! Det är jag. Nu hade jag kommit fram till att det vore skoj om jag själv var med på någon av bilderna med dessa vackra bakgrunder.
SMALL01.jpg
Samma bakgrund utan mig :-)
SMALL34.jpg
Nu fick jag vara med på en bild till…
SMALL31.jpg
En vy från en av bergstopparna inne i byn.
SMALL30.jpg
Så var det dags för att fira 1:a maj i Nuuk. Grönlänningarna får en ledig eftermiddag för att hedra denna dag. Fast man kan inte direkt påstå att uppslutningen ens påminner om hur det är i Sverige.
SMALL28.jpgSMALL25.jpg
Roi och hans fru var med och tittade på de som talade. Det var bara grönländska som talades så Roi och jag var ganska utanför det som sades..
SMALL24.jpg
Roi:s fru visar stolt upp sin grönländska dräkt, färgen på denna tyder på att hon skulle vara kvinna i sina bästa år och dessutom gift, om några år är det dags för henna att byta upp sig not en mer lila färg..
SMALL18.jpgDenna detalj av byxorna visar finsömnaden, med isbjörnspäls på sidorna.
SMALL17.jpg


Byxorna och stövlarna tillsammans.
SMALL15.jpg


Detaljbild av pärlbroderiet.
SMALL09.jpg
På en av balkongerna i byn så ville innehavaren via upp att denna funnit kraniet av en myskoxe uppe på fjället någonstans.
SMALL08.jpg
Motorbåtarna startade för de första provturerna för denna säsong, medge att det är en underbar bakgrund dom har när dom är ute och åker.
SMALL5.jpg
Utsikt…
SMALL03.jpg
Jag sittande vid södra sidan av byn.
SMALL37.jpg
Det vart så varmt i solskenet så det rent av började spira lite grönt på gynnsamma ställen
SMALL36.jpg
Jag blickar ut över byn från den högsta toppen inom promenadavstånd. Det tog fyra timmar att promenera dit upp
SMALL27.jpgSMALL26.jpg
Middag med datapersonalen på Hjemmestyret.
SMALL23.jpgSMALL22.jpg
SMALL21.jpg
Detta var tyvärr en allt för vanlig scen i ”staden” den öppna alkolismen var ingen trevlig syn. Ett av greppen myndigheterna tagit till för att försöka stävja fyllan var att inte sälja öl på mindre än 6-pack. Tanken med det var att dom som var sugna på öl inte hade råd att köpa 6 stycken.
SMALL20.jpg

Vid en promenad så hamnade jag vid Hans Egede Kyrka, och tur hade jag eftersom ett Inuitpar just gift sig och ställde upp sig för fotografering
SMALL19.jpgSMALL14.jpg
SMALL13.jpgSMALL12.jpg
Den norra begravningsplatsen hade blivit belyst av solen nog mycket för att vara snöfri.  I brist på naturliga blommor så var gravarna överösta med plastblommor istället.
SMALL11.jpgSMALL10.jpg

Lite mer utsikt, mot norr denna gång.
SMALL07.jpgSMALL04.jpg

Om man tog kort nedanför fötterna istället för av ta vybilder så för man med väldig mycket skräp på bilderna. Visst bjuder Nuuk på mycket vackert men det är fruktansvärt skräpigt runt om i naturen, det ligger trasigt glas och tomma patronhylsor över allt. Naturen har den inte direkt enkelt att bryta ner dessa saker heller när den inte finns någon markvegetation som hjälper till med nedbrytningen.
SMALL02.jpgTack för den här gången! Hoppas ni hunnit städa lite tills jag kommer tillbaks.

Detta plan tog mig till den större flygplatsen uppe i Kangerslussuaq.
SMALL35.jpgSMALL47.jpg
På väg någonstans? Dessa väskor (typiskt Grönländska...) stod på flygplatsen och väntade på sin ägare...
SMALL29.jpg